Medeweggebruikers roepen u op: houd rekening met elkaar

 

“Van die aso’s die belachelijk langzaam inhalen” “Idioten die bumperkleven” “Mensen die knoerthard rechts en links voorbij komen” “Van die verschrikkelijke zondagsrijders” “Waar ik me dood aan erger, zijn mensen die geen knipperlicht gebruiken”  “Afsnijden, heel irritant!” Zomaar een greep uit de reacties die we kregen op de vraag: ‘Wat versta jij onder asociaal rijgedrag?’ Uit de stroom van reacties kunnen we een belangrijke conclusie trekken: als we allemaal wat meer op ons eigen gedrag letten, wordt het er een stuk leuker en veiliger op.

Een tijdje geleden heeft Rijkswegen Noord aan zijn Facebookvolgers gevraagd wat zij verstaan onder de term ‘asociaal rijgedrag’. De projectgroep Rijkswegen Noord verneemt steeds vaker van weggebruikers dat zij  ‘asociaal rijgedrag’ aan zouden moeten pakken op de noordelijke rijkswegen. Daaruit rijst de vraag wat weggebruikers precies bedoelen als ze het over ‘asociaal rijgedrag’ hebben. Bedoelen zij dan hetzelfde als wat de politie eronder verstaat? Of betekent ‘asociaal rijgedrag’ voor hen iets heel anders?

Stormvloed aan reacties
Wat volgde op de Facebookpost was een stormvloed aan reacties. Het onderwerp maakt overduidelijk veel los bij weggebruikers. De volgende vijf ergernissen zijn daarbij het meest genoemd: onnodig links rijden, gevaarlijk inhalen, bumperkleven, geen richting aangeven en telefoongebruik achter het stuur. Opvallend is dat mensen erg met het vingertje naar elkaar wijzen. En dat terwijl iedereen die reageert, zelf ook weggebruiker is. Zoals iemand het mooi verwoordt: “De pot verwijt de ketel. Als we allemaal wat meer op ons eigen gedrag letten, wordt het een stuk leuker en veiliger op de weg.”

Wat nu?
De projectgroep van Rijkswegen Noord gebruikt de reacties bij het bepalen van de speerpunten voor bijvoorbeeld politiecontroles en voorlichting. Maar ze hopen dat het daar niet bij blijft. Want de enige die er uiteindelijk voor moet zorgen dat er minder asociaal gereden wordt, is de weggebruiker zelf. Zoals een weggebruiker terecht zegt: “Iedereen praat hier mooi over wat anderen fout doen, maar mensen vergeten dat ze zelf ook wel wat beter kunnen rijden.” Laten we daarom allemaal een beetje meer rekening houden met elkaar. Niet direct met het vingertje naar iemand anders wijzen, maar eerst kijken of je zelf je gedrag ook kunt aanpassen. Uiteindelijk moeten we het met elkaar doen!