Nederland rijdt MONO

Dankzij sociale media zijn vrienden, familie en collega’s altijd dichtbij. Soms iets té dichtbij. Zeker als je met een smartphone in de auto stapt. Want elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van het verkeer. Om dit te voorkomen, startte vorige week  de landelijke campagne MONO. MONO betekent letterlijk één of alleen en staat voor ongestoord onderweg zijn. Zonder afleiding van je telefoon. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm.

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Vroeger dacht je bij slingerende auto’s aan dronken bestuurders. Nu weet je dat iemand bezig is met zijn mobieltje. We denken dat we kunnen multitasken, maar we kunnen het niet. Appen en rijden gaat niet samen. Neem het risico niet. Rij MONO, fiets MONO’.

Mono rijden kan op verschillende manieren
Je kunt op verschillende manieren MONO deelnemen aan het verkeer. Je kunt je telefoon op stil zetten of deze opbergen zodat je ‘m niet ziet. Heb je een iPhone? Dan kun je ook de optie ‘niet-storen tijdens het autorijden’ aanzetten. Je ontvangt dan geen berichtjes meer als je aan het rijden bent. Ga daarvoor naar Instellingen > Niet storen > Niet storen tijdens autorijden. Heb je een Android-toestel? Download dan een app die tijdens het rijden automatisch inkomende berichten en meldingen tegenhoudt. Dat kan bijvoorbeeld met de apps In-Traffic Reply of Automodus. Ook kun je ervoor kiezen om handmatig de ‘niet storen functie’ in te schakelen.

Meer weten over de campagne en over de manieren waarop je MONO kunt rijden? Kijk op www.mono.nl.