Noord-Nederland geeft massaal signaal af: de telefoon gebruiken in het verkeer, dat doe je niet

Hoeveel mensen beloven hun telefoon niet in de hand te houden tijdens het rijden? In de drie noordelijke provincies hebben inwoners tegen elkaar gestreden met een beloftenactie op Facebook. Met die actie werd aan weggebruikers gevraagd om te beloven de mobiele telefoon niet vast te houden tijdens het rijden.  Enkele duizenden inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe hebben deze belofte afgelegd en de winnende provincie is bekend: in Friesland hebben de meeste mensen beloofd hun telefoon niet vast te houden tijdens het rijden!

Meer dan 5.000 mensen hebben de belofte afgelegd, daarnaast is het bericht 1.200 keer gedeeld en zijn er 5.000 likes op het bericht gekomen. Het bericht is bij een half miljoen mensen uit de drie noordelijke provincies onder de aandacht gebracht. Daarmee is een signaal afgegeven aan de weggebruikers: even je mobiel checken terwijl je aan het verkeer deelneemt is echt not done. Rijkswegen Noord hoopt met de actie weggebruikers te overtuigen inderdaad geen telefoon te gebruiken achter het stuur.

Prijzen

Friesland is de winnende provincie: 44% van alle mensen die gereageerd hebben op het Facebookbericht en daarbij hun provincie hebben genoemd, komt uit Friesland. 30% komt uit Groningen en 26% uit Drenthe. Uit de winnende provincie is één persoon geloot die een dagdeel mee mag met een politiecontrole in zijn regio. Daarnaast zijn onder alle deelnemers twee extra prijzen verloot: een cadeaubon voor auto-accessoires ter waarde van €100,- en een slipcursus of rijvaardigheidstraining. Alle drie de winnaars hebben bericht gekregen.

A7 Attent

De wedstrijd is onderdeel van de campagne ‘A7? Attent!’. Binnen deze actie maken Rijkswaterstaat en de politie zich sterk voor de veiligheid op de A7. De politie controleert gedurende een half jaar extra op deze weg en Rijkswaterstaat ondersteunt de controles met online voorlichting. Met de beloftenactie hopen de partners dat weggebruikers aangemoedigd worden om hun telefoon niet in de hand te houden tijdens het rijden.  Meer informatie over ‘A7? Attent!’ is te vinden op rijkswegennoord.nl/a7.