Eén op de acht bestuurders appt achter het stuur

Dat appen tijdens het rijden gevaarlijk is, weten de meeste mensen wel. Toch appt een op de acht automobilisten nog wel eens achter het stuur. Bij bestuurders onder de 35 jaar ligt dat aantal nog veel hoger: daar zegt een kwart wel eens al rijdend een berichtje te sturen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen tijdens het rijden vaker met hun telefoon bezig zijn dan vrouwen. Opvallend is dat bijna iedereen appen achter het stuur gevaarlijk vindt, maar dat veel automobilisten het toch blijven doen.

Toename aantal verkeersdoden
Begin mei maakte het CBS de cijfers bekend van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in 2016. Dit aantal nam decennia lang af, tot twee jaar geleden. Verkeersdeskundigen wijten de toename onder meer aan het gebruik van de smartphone. Hier leest u in een artikel van Dagblad van het Noorden wat onderzoeker Willem Vlakveld van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vinden van appen achter het stuur.